mrt 092015
 

Dag 12

Vroeg op, vroeg de deur uit en dan toch stress door het tegenvallende drukke woon-werk verkeer. We zaten met zijn allen in de auto omdat de hele familie was uitgenodigd voor die eerste werkdag. Eigenlijk niet voor het werk, maar voor het Maori-inwijdingen ritueel wat Anne-Marie ten deel viel. Uiteindelijk waren we ruim op tijd, we moesten buiten blijven wachten totdat we opgehaald zouden worden. Gelukkig waren we een beetje voorbereid, er komt veel gezang aan te pas, en er was ons verteld dat het gewaardeerd wordt als nieuwe werknemers zelf ook een liedje zingen. Uiteraard was er bij ons wat twijfel of we niet in de maling werden genomen, maar voor de zekerheid maar een liedje ingestudeerd. We werden opgehaald en tegenover alle werknemers geplaatst, iedereen zittend in een stoel. Helaas zijn er geen foto’s gemaakt omdat dit ritueel toch als iets heiligs word gezien. De ruimte tussen de nieuwe en bestaande werknemers moet je dus symbolisch over. Er volgden veel toespraken in het Maori daarna wel vertaald in het Engels, alles afgewisseld met zang en muziek in het Maori. Uiteindelijk was het de beurt aan Anne-Marie om een speech te houden, in het Engels uiteraard. Dit ging goed want dat was thuis voorbereid. Toen moesten we een liedje zingen (uiteraard met ons vieren), hierbij had Jan ons prima geholpen door ons het liedje “zwarte-piet ging uit fietsen, toen . . .” te leren, met Jan als leadzanger en wij op de achtergrond klonk het behoorlijk professioneel (wachten is op de bootleg). Toen was het hé mijn beurt om wat te vertellen, dat was dus niet afgesproken, maar ook dit kwam goed. Vervolgens was het woord weer aan de bestaande werknemers die ons vervolgens welkom heten in de groep. Bij de niet-Maori mensen gaat dat gewoon met een hand of een hug, maar bij de Maori mensen gaat dat met de neus. Dat laatste was wel zo’n beetje het hoogtepunt van de ochtend. Na dit ritueel, wat toch meer dan een uur heeft geduurd was er voor iedereen wat te eten en te drinken. Daarna moesten wij het pand verlaten en begon Anne-Marie aan haar eerste werkdag.

Een paar foto’s van voor en na

Nog meer foto’s, ook het duik avontuur van een dag eerder

 Posted by at 23:07

Sorry, the comment form is closed at this time.